Podstata Reiki

Datum 14.5.2002 0:00:00 | Rubrika: Reiki

Podstata Reiki je nová stať z připravované knihy Transformační kniha Reiki. Pojmenovává nejduležitější aspekty
Reiki podle zkušeností Reiki-živá cesta.

Podstata Reiki


Reiki není možné naučit.


Všechny pokusy naučit Reiki selhaly. Totálně se minuly účinkem, neboť výuka znamená seznámení se s Reiki, a ne dělání Reiki. Můžete se naučit teorii, můžete vyzkoušet všechny možné postupy, můžete přečíst tisíce knih, vyslechnout mnoho přednášek a stále je to o Reiki a stále to není Reiki.


Rozdíl mezi „o Reiki“ a „Reiki“ je nekonečný a stejně nekonečný je rozdíl mezi „seznámení se s Reiki“ a „dělání Reiki“.


Chceš se najíst nebo se seznámit s jídlem? Jedna z těchto možností vede k úmrtí hladem.


Reiki není možné se naučit, Reiki je možné prožít, odžít.


Kdyby bylo možné se Reiki naučit, tak by to bylo o Reiki a nebylo by to o tobě. Ty by ses oddělil, nebyl bys součástí procesu. Jestliže by to nastalo a ty nebyl součást procesu, učil by ses něco, co se tebe netýká. Tak by ti to bylo k ničemu.


Jaký smysl má pro tebe světový mír, když ty sám jsi v depresi?


Je potřeba pochopit, že Reiki je o tobě. Nejedná se o abstraktní teorii, ale o konkrétní praxi.


Zabývá se tím nejdůležitějším, zabývá se tebou.


Přenesení pozornosti na sebe


Přenesení pozornosti na sebe je tím nejrevolučnějším činem v dějinách lidstva. Jedná se o přírodní zákon, který říká, že vyléčení rodiny nebo partnera, se kterým žiješ, vyléčení všech nemocí a potíží, které tě potkávají, vyléčení třeba celého světa, ve kterém se vyskytuješ, je možné právě skrze sebe.


Dobré školy Reiki, dobří učitelé Reiki, skuteční mistři Reiki dělají Reiki s tebou tak, aby bylo o tobě. Tady je cesta, jak poznat pravého mistra. Pravý mistr méně hovoří a více dělá. To, co udělá, bude o tobě. Falešný mistr přednáší, často hlavně o sobě, zasype tě informacemi, které místo, aby ti ulevili, tak ti přitíží.


Správná cesta Reiki je o tobě. Jestliže budeš na libovolném kurzu a ten nebude o tobě, rychle odejdi, je to ztráta času.


Kdo umí Reiki, Reiki dělá, kdo neumí Reiki, Reiki učí.


Jestliže přeneseš pozornost na sebe, tak tvoje vědomí a energie poroste.


Celé umění je přenést pozornost na sebe a z tohoto procesu neutíkat atˇse děje, co se děje.


Jak se stal Paganini mistrem hry na housle? Prostě hrál na housle.


Reiki znamená čas a trpělivost


Reiki má velikou výhodu. Jedná se o účinnou metodu přírodní léčby a talentu, která harmonizuje příčiny potíží. Je bezproblémová, nemá vedlejší účinky. Je přirozená pro člověka, každý ji může dělat. Je jemná, láskyplná.


Všechny tyto klady musí být něčím vyváženy. Reiki chce čas a trpělivost.


Ti, kteří se domnívají, že umí Reiki po několika víkendových kursech, zasluhují ponechat v nevědomosti.


Reiki je vlastní zkušenost


Reiki není možné naučit, ale je možné Reiki prožít. Dá se říci, že umět Reiki, znamená dospět ke specifické prožitkové zkušenosti. Reiki je cesta k určitému stavu vědomí, energie, mysli. Zároveň je to ten stav sám.


Reiki není o tom, co děláš, ale kdo to dělá.


Dosáhnout stavu Reiki je možné sebeprožíváním a doprožíváním, prožíváním všech nedoprožitých situací, které mají na život vliv. Postupným přijímáním sebe, rodičů, partnerů a lidí mého života, přijímáním všech událostí, které se staly nebo které se mohou stát. Toto přijímání je emoční a energetický proces.


Člověka nenaučíš svobodě kázáním, jak se má chovat, ale tím, že mu svobodu poskytneš, aby ji sám žil.


Stav Reiki je bytí s mistrem


Stavu Reiki se dosahuje různými meditačními technikami, technikami přírodní léčby, spontánními prožitky, prožitky blízkými umění nebo vnímáním přírody, existence, boha.


Zkušenosti ukazují, že nejefektivnější a v dnešní době nejreálnější cesta s Reiki a k Reiki, je bytí s mistrem Reiki, tedy s člověkem, který tohoto stavu dosáhl, nebo alespoň k němu hluboce směřuje.


Bytí s mistrem má mnoho forem. Ve starověku žáci žili s mistry půlku svého života, společně žili a pracovali, společně směřovali k dokonalosti.


V dnešní době, kdy Reiki má jiné formy a možná i trochu jiné poslaní, se našly jiné formy.


V systému Reiki živá cesta máme celoroční školy na bázi víkendových setkání a domácích meditací a terapií. Tato forma je otevřená člověku, který se chce Reiki věnovat a zároveň má vlastní pracovní a rodinné závazky.


Během víkendových setkání zažívá společně se skupinou blízkých setkání s mistrem prostřednictvím intenzivního meditačního, uměleckého, přírodního programu, prožívá důležité emoce, nachází vlastní vhledy do života, naučí se pro něj významnou techniku. Technika pak slouží k domácí terapii.


Každé slovo mistra na víkendu, každý program, každé osobní setkání vytváří spolu s ostatními účastníky energetický kotel, který člověka rozvíjí.


Bytí s mistrem spouští duchovní motor.


Prostřednictvím programů mezi žákem a mistrem dochází ke spontánnímu mimosmyslovému vnímání, k energetické výměně a k prožitkovému transferu.


To vše za předpokladu, že jsou lidé v srdci a ne jenom v hlavě. Jsou-li v srdci, tak prožívají, jsou-li v hlavě, tak jen posuzují, rozebírají, komentují.


Bytí s mistrem člověka dovede k srdci.


A řekl mistr: “Naučím tě žít, nebo tě zabiju.“


Cesta Reiki je správná volba mistra


Četl jsem mnohokrát, jak je důležité si správně zvolit svého mistra.Ve skutečnosti se to děje samo. Člověk na to má menší vliv než si myslí. Energie mistra si přitáhne energii žáka, mistr si k sobě přitáhne žáka, žák si k sobě přitáhne mistra. Má-li dojít k výměně, tak k ní dojde. Přesto člověk je spolutvůrce této volby, může této volbě pomoci.


Jaký je mistr, takový je žák. Jaký je žák, takový je mistr. Tak si nestěžuj a přestaň to konečně posuzovat.


Je nutné říci, že pojem “mistr“ je opravdu devalvován.Většinou slouží k egoistickým výlevům a propagačním aktivitám.


Jedna ze zábavných her, je hra na autoritu. Lidé o sobě tvrdí, že oni jediní jsou mistři Reiki, že oni jediní mají ten správný odkaz Mikao Usuiho (zakladatele japonského Reiki). Jedině oni dělají správně Reiki, neboť jsou v té pravé asociaci. Kdo není jejím členem, není mistrem.


Za tím je možné hledat odvěké lidské tužby po moci, slávě a penězích.


Nechtěl bych to, co se děje zatracovat. Musí se to dít. Dokud tyto potřeby nebudou ukojeny, tak se to dít bude.


Opravdové Reiki je o setkání člověka s člověkem. Na našich kurzech na slově mistr nelpíme, používáme jej jako technický termín k pojmenování jevu. Na většině duchovních kurzech slovo mistr spíše označuje učitele, lektora, vedoucího programu.



Mistr Reiki je ten, který dosáhl stavu Reiki.





Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=10