Datum 12.2.2004 0:00:00 | Rubrika: Reiki

Vznikají prázdné symboly. Symboly, které nemají obsah. Symboly, které je nemožné nebo nereálné naplnit, nebo symboly, jejichž existence je nesmyslná.
Například symbol Světový mír. Ať už má jakýkoliv tvar, tak když budeme působit se symbolem Světový mír na naší planetu, tak se nikdy světového míru nedočkáme, protože celá ta hra má smysl pouze pro naše představy. V našich představách můžeme zabránit válce v Iráku nebo utišit konflikt v Palestině.

Mistrovské zasvěcení


Mentálové
V Reiki existují pseudotradiční směry, které mají snahu považovat symboly Reiki za něco tajemného, zázračného a všespasitelného. Existují dokonce blouznivci, kteří ulítávají nad počtem zasvěcených symbolů a mistrovské zasvěcení si představují tak, že člověk zná třeba nových deset nebo dvacet symbolů Reiki, kde každý symbol má nějaké určení.
Je to tak trochu komedie a dotyční se chytili do pasti své mysli, neboť o to skutečně v Reiki nejde. Těmto lidem se přezdívá „Mentálové“, a to proto, že všechno se děje v jejich mysli a nikoliv ve skutečnosti. Proto je důležité o těchto věcech mluvit a demytizovat.


Prvně si řekněme, že japonské Reiki používá v principu čtyři symboly. Jeden symbol je určen pro práci s hmotou, druhý symbol je určen pro práci s myslí, duší a vědomím, třetí symbol je určen pro práci s časem a prostorem, a čtvrtý je určen pro zasvěcování. Pak je ještě symbol Reiki, který je symbolem metody jako takové. Podobně tomu je i v tantrické přírodní léčbě, která je obdobná.
Za druhé si řekněme, že už používání těchto symbolů je ústup od celostního principu v Reiki, neboť Reiki je silné právě proto, že působí celostně. Každý symbol pak znamená jisté vyčleněné zaměření a použití, a výběr symbolu je pak z velké části zatížen výběrem člověka a také tím, že se objevuje záměr člověka působit s Reiki do určité oblasti těla nebo života.


Čtyři symboly stačí
Jednotlivé symboly jsou pak pomůckou a tyto pomůcky mají význam, pokud jich není mnoho. A čtyři symboly jsou až až.
Čtyři symboly v Reiki vznikly proto, aby pomohly člověku popsat svět, který jej obklopuje.
Každý symbol znázorňuje určitou abstrakci, která je o něco konkrétnější než Reiki jako takové. Ale stále tato zkonkrétnělá abstrakce může nabývat mnoha významů.
Použitím dalších symbolů pro konkrétnější jevy popírá symbol jako takový.
Jako příklad uvedeme to, že bychom mohli vymyslet symbol pro určitého člověka a působením na pana Y přes symbol Y bychom chtěli dosáhnout léčebného efektu. Takový postup je „blbost“, neboť můžeme působit rovnou na pana Y nebo na jeho fotografii a nepotřebujeme každé osobě přiřazovat nějaký symbol a dlouze se nechat zasvěcovat a dlouze mít praxi s novým symbolem.
Stejně tak je blbost vymýšlet na každý lidský orgán nový symbol nebo na každou lidskou činnost, když můžeme působit přímo.
Takové postupy právě vymýšlejí Mentálové, protože neznají pravou náplň Reiki a chtějí zmnoženou formou nahradit neznámý obsah.


Mentálové nahrazují obsah komplikovanou formou


Prázdné symboly
Vznikají prázdné symboly. Symboly, které nemají obsah. Symboly, které je nemožné nebo nereálné naplnit, nebo symboly, jejichž existence je nesmyslná.
Například symbol Světový mír. Ať už má jakýkoliv tvar, tak když budeme působit se symbolem Světový mír na naší planetu, tak se nikdy světového míru nedočkáme, protože celá ta hra má smysl pouze pro naše představy. V našich představách můžeme zabránit válce v Iráku nebo utišit konflikt v Palestině. V našich představách můžeme zajistit celosvětové odzbrojení tím, že denně namalujeme symbol Světový mír a zvoláme třeba mantru Válko, utiš se.
Protože této naší představě chybí ono konkrétní lidské jednání, konkrétní lidský čin, který míru může skutečně pomoci. Reiki je tu od toho, aby se promítlo do vnitřního stavu člověka, který pak může uskutečnit vědomou pomoc, který něco konkrétního může udělat a třeba strhnout svým činem ostatní.


Konkrétní lidský čin je nositelem Reiki


Mentálové si to chtějí usnadnit a žít životem svých představ. Nechápou, že Reiki se zhmotňuje prostřednictvím vědomého lidského činu. Nechápou, že od záměru k realizaci je dlouhá cesta.
Podobně je problematický symbol Karmické osvobození. Normální člověk si stejně nedokáže za těmito slovy cokoliv představit, v češtině se nabízí pouze karma jako plynový přístroj, což je tak první, co nás napadne. Když už se dobereme k tomu, že karma bude něco jako energetická zátěž z minulosti, tak je zcela naivní představa, že se člověk osvobodí jenom tím, že si bude denně malovat symbol na stěnu nebo u něj sedět. Spíše je to návod, jak se dostat do ústavu choromyslných.
Kdo kdy skutečně pracoval s transformačními technikami, tak ví, že se jedná o ucelenou práci skládající s z meditací, deprogramů, prožitkových terapií apod.


Neexistuje zkratka


Mistrovské zasvěcení „zkratkou“
Stejně mrtvé může být i mistrovské zasvěcení. Pakliže je zde čtenář, který touží po podobném druhu mistrovského zasvěcení, můžeme to provést ihned. Proč čekat.
Posaďte se na zem do tureckého sedu. Tváří směrem na východ. Zvolejte třikrát „Mistrovské zasvěcení haťa paťa“ a dotkněte se čelem země. Tímto vás mistrovsky zasvěcuji. Dostáváte mistrovský symbol, který má tvar přeškrtnutého trojúhelníku. Symbol si schovejte pod polštář a nikomu jej neukazujte.


Mistrovský symbol


Podobně prázdný může být i mistrovský symbol. Prázdný, protože nemá žádný obsah.
Prázdný, protože za formou se neskrývá žádné vědomé nasměrování.
V Reiki-živé cestě proto předáváme mistrovský symbol jako vyjádření dlouhodobé práce s Reiki.
Obsahem takového symbolu je třeba tříletá práce s Reiki, stovky meditačních technik, seancí, kolektivního sdílení.
Obsahem takového symbolu je setkání s lidmi, s mistrem, zážitky vědomí a hluboké smyslové zkušenosti.
Jestliže dojde k předání mistrovského symbolu s takovým obsahem, tak jakákoliv seance nebo meditace s mistrovským symbolem otevírá celou předchozí zkušenost s Reiki. Pak člověk může skutečně s mistrovským symbolem něco zažít, pak ho tento symbol může skutečně někam dále směřovat.






Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=114