Datum 18.4.2004 0:00:00 | Rubrika: Tantra

Žena a ženské hodnoty jsou v tantře velmi uznávané. Za ženské hodnoty se považuje láska, náklonnost, lidské vztahy, styk s přírodou a životem. Umění má rovněž charakter ženského principu. Tanec, hudba, poezie, literatura.


Šakti


Šakti je vtělení ženské tvořivé síly. Na seminářích považujeme každou ženu za vtělení ženské tvořivé síly. Je to úcta ke každé ženě - účastnici, neboť se má za to, že každý člověk je boží dílo. V každém člověku se zobrazuje jak lidská úroveň, tak božská úroveň.


Žena a ženské hodnoty jsou v tantře velmi uznávané. Za ženské hodnoty se považuje láska, náklonnost, lidské vztahy, styk s přírodou a životem. Umění má rovněž charakter ženského principu. Tanec, hudba, poezie, literatura.


V ženě se uznává tvořívá a plodivá síla. V Bílé tantře si uvědomujeme, že ženský princip se promítal do náboženské a kulturní zkušenosti mnoha starých národů. Z této zkušenosti čerpáme v esenciální podobě, zároveň si uvědomujeme, že tantra v dnešní době již nemá kultovně náboženský charakter. Tantra čerpá ze zkušeností s novým vědomím o člověku, o ženě i muži.


Ve starodávné tantře je Šakti středem zájmu jako božská energie, jako tvořivá síla, která je personifikována jako Dévi (bohyně).


Počátky tantrického vědomí souvisí s kultem Velké bohyně, který byl rozšířen prakticky ve všech starých kuturách, vedle Indie to bylo Středozemí, starořecká a egejská kultura.
V Číně se objevuje kult Svaté matky Šing Mu, v Egyptě bohyně Isis, v Indii Ganga nebo v Řecku Deméter.


V kultu Bohyně matky se objevuje vědomí, že mezi sexualitou a duchovním životem není rozporu. Proto se objevují symboly bohyně s roztaženýma rukama i nohama.


Šakti doslova znamená síla, moc, energie. Šakti ve starověké Indii je manželka
boha Šivy, vyskytuje se pod různými jmény - Ambá, Durgá, Kálí.


Šaktisté (šaktové) vzývají Šakti jako sílu, která umožňuje jakýkoliv život a udržuje vesmír. Primárním výrazem této základní tvůrčí síly je sexuální energie, která spojuje mužský a ženský princip a je zdrojem nového života.


V hinduismu je personifikací prvotní energie - brahma dynamického aspektu, jehož prostřednictvím bůh tvoří, udržuje a ničí. Hinduisté věří v nezbytnost přízně Šakti, neboť pouze s její pomocí je možné postihnout transcendentální aspekt boha.





Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=136