Datum 13.2.2005 15:42:00 | Rubrika: Osho meditace

Bódhidharma řekl svému učedníkovi: "Tvá Mysl  je neklidná. Jak máš dosáhnout ticha? Přines mi svou Mysl a já ji uklidním!"
Meditace Nádabrahma mi vždy pomáhá uklidnit mysl. Při této meditaci si připomenu, že stačí se zastavit, zadívat se  hluboce do svého nitra a zjeví se poznání, že nemá cenu zabývat se příběhy minulosti a starostmi o budoucnost, které zneklidňují naši mysl.     HonzaR


NÁDABRAHMA
(BZUČENÍ – odpolední meditace dlouhodobých pobytů v OSHO komunách)
 


BZUČENÍ je jednoduchá, ale velmi užitečná technika. Jednoduchá proto, že ji můžete dělat kdykoliv a kdekoliv. Je to tak silná vnitřní hudba, že přináší mír a radost do celé Vaší bytosti. Soupeřící součásti  Vaší bytosti se začnou harmonizovat a postupně v celém těle narůstá tichá, uklidňující hudba. Když jednou začnete s BZUČENÍM, zjistíte, kdy stoupá hladina Vaší  energie a pokud spolu začnou bzučet partneři, zjistíte, jaká harmonie mezi vámi nastává, jak se  prohlubuje vaše  intuice, která dovolí vnímat, kdy se partner cítí dobře a kdy ne. Oba začnete fungovat na stejné vlnové délce.


Z „Oranžové knihy meditací“



Motto meditace  NÁDABRAHMA:    Citlivost – totální citlivost


 


NÁDABRAHMA  je stará tibetská technika, která se původně prováděla v ranních hodinách.  Můžete ji dělat sami nebo ve skupině, ale je dobré ji dělat nalačno a musíte zůstat  absolutně pasivní nejméně 15 minut po jejím skončení. Má tři fáze o celkové délce 60 minut.


 


První fáze – 30 minut.


Seďte v relaxované poloze se zavřenýma očima a ústy. Začněte bzučet a to tak hlasitě, aby Vás slyšeli ostatní a abyste v těle vytvořili vibrace.  Můžete si vizualizovat dutou rouru nebo prázdnou  nádobu vyplněnou vibracemi z  bzučení. Může dojít k tomu, že bzučení bude fungovat samo a Vy budete posluchačem. Nevyžaduje se žádná dechová technika, můžete měnit polohy těla nebo se měkce a pomalu pohybovat, pokud  budete chtít.


 


Druhá fáze – 15 minut


Druhá fáze je rozdělená do dvou bloků po 7 a 1/2 minutách.  V první polovině děláme  kruhové pohyby rukama směrem ven od těla, dlaně směřují nahoru. Začněte u pupku, obě ruce se pohybují dopředu, pak se oddělí a každou rukou opisujeme symetrický kruh  jednou vlevo, druhou vpravo. Pohyb má být pomalý, až neznatelný. Prociťujete, že energii vydáváte ven, do prostoru.


            Po 7 a 1/2 minutách otočte ruce a začněte jimi  pohybovat opačným směrem. Dlaně směřují  k zemi.  Ruce se budou setkávat u pupku a každá bude zvlášť směřovat k boku.  Prociťujte, jak ukládáte energii dovnitř.  Stejně jak v první polovině této fáze nebraňte tělu ve vláčných a pomalých pohybech.


 


Třetí fáze – 15 minut


Seďte úplně tiše a klidně. Ticho je ve Vás a ticho  je všude kolem Vás.


 


NÁDABRAHMA  pro páry:


 


Partneři sedí proti sobě, jsou zakrytí dekou a drží se navzájem za zkřížené ruce.  Je dobré nemít na sobě oděv.  Místnost je osvětlená jenom čtyřmi svícemi, vonné tyčinky jsou zapáleny.


 


Zavřete oči a bzučte spolu 30 minut. Po krátké době pocítíte, jak se energie potkávají, spojují a sjednocují. Pak vychutnejte to, co se stalo. Ticho, mír, harmonie, láska. Dva jsou jeden.





Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=186