Datum 25.11.2002 0:00:00 | Rubrika: Osho meditace

V Oshově ashramu najdeme nápis Gautama Budha Auditorium.
Tento nápis označoval největší meditační halu v Pune a možná
v Indii i na celém světě.

Oshova Budhahala-krásná schizofrenie


V Oshově ashramu najdeme nápis Gautama Budha Auditorium. Tento nápis označoval největší meditačni halu v Pune a možná v Indii i na celém světě.


Vešlo se do ní několik tisíc lidí. Několik tisíc lidí společně dělalo ranní dynamickou meditaci a odpoledne Kundalini. Několik tisíc lidí se večer scházelo v bílém. Za ta léta těch několik tisíc lidí vytvořilo desítky, stovky tisíc.


Kolik prožitku, kolik probuzených emocí, kolik záblesků osvícení?


V této hale sedával Osho na svém křesle a spontánně přednášel v meditaci o meditacích. Tady poprvé představil Mystickou růži, třítýdenní meditační terapii.Tady se s ním také sanjásini rozloučili na jeho cestě poslední


."Osho nikdy nezemřel a nikdy se nenarodil, jenom navštívil na krátko tuto planetu".


Tato hala, tato celosvětově známá hala přestala letos na podzim plnit své poslání. Byla krásná, byla vzdušná, byla naplněná energií, ale byla zároveň nelegální. Podle stavebního zákona, podle městské regulační vyhlášky na tomto místě nikdy taková stavba neměla být. Tato část města je určena pro bydlení a ne pro společenské akce. Deliktem je pravě spojka od ulice Koregon Park k hlavnímu vchodu.Těch dvěstě metrů, které staré Budhahall chybělo k legalizaci bylo nekonečně dlouhých. Manažeři Osho international komuny museli trochu obcházet zákon, aby hala mohla fungovat. Budhahall měla vždycky charakter dočasné stavby.


Dovedu si živě představit, kolik úsilí, peněz a leštění klik to stálo.


A teď se dostáváme k té krásné indické schizofrenii. Hala byla téměř demontována, sítě byly staženy, konstrukce částečně rozložena. Ještě nad bílou mramorovou podlahou se klene dlouhý konstrukční oblouk.


A teď ta schizofrenie. Městští radní tvrdí, ze stavbu je potřeba odstranit, protože je nelegální. Duchovní autority, Indie je převážně pod vlivem duchovních autorit, tvrdí, že stavba je posvátné místo a téměř národní památka, takže je nutné ji zachovat.


Z této schizofrenie sanjásini vytěžili maximum. Na této poloodstraněné stavbě, vlastně jenom na mramorových základech pořádají programy. Dnes tam probíhal latindance a na druhé straně starodávná čínská lukostřelba. Ráno se tam cvičí Taiči a nebo si lidé prostě užívají náhodných meditací. Všechno je význam. Zvláštní význam mají události na takových vymeditovaných místech.


Všechno je význam a zároveň určení. Na základech starého vzniká nové. Byl odstraněn balast a základy zůstaly. Na rozhraní legality a nelegality se děje spontánní lidská aktivita.


K tomuto tématu jsem měl setkání a dlouhý rozhovor s jedním z nejvýznamnějších (nejmocnějších) členů "výboru jednadvaceti", což je vedení Osho international komuny. A ona mi mimo jiné sdělila (byla to ona), že nyní v komuně přesně oddělují, co je Osho a jeho slovo a jeho přáni a co jsou slova a představy jeho žáků nebo manažerů. Toto má praktický důsledek. Podstatně více dávají volnost ostatním Oshovým centrům v zahraničí. Ta byla vždycky nezávislá, ale Puna se snažila dění v těchto centrech trochu ovlivňovat lpěním na určitých názorech a dogmatech. Například byl povinný Hiv test pro všechny programy bez ohledu na typ a intimitu programu a bez ohledu na situaci v té či oné zemi. Z vlastní zkušenosti vím, že jsem několikrát hájil dramaturgii našeho centra. Prosazoval jsem tvorbu nových terapií, kombinace Oshových meditaci s uměním, s novými přírodněléčebnými směry, nové formy v podobě celoročních víkendových škol.


Dříve jsem se setkal často s nepochopením, nyní říkají "Děláte to dobře" a "Každý má svůj styl" a chtějí se k nám do Lažánek podívat. Mimochodem na příští roky je domluveno několik celosvětově uznávaných terapeutů jako mezinárodní oživení našeho programu. Budou dělat vícedenní a týdenní skupiny a bude to nejlacinější v Evropě.


Ano, každý má svůj styl a nová doba si žádá nové formy.


Oni odstraňují nadbytečný balast a nechávají základy.


Sw. Anand Shunyam








Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=46