Dojmy z Indie (Monika)

Datum 30.12.2007 0:00:00 | Rubrika: Cesta do Indie

Arati, Gulhan, rýže, babky Ram-Ram, vydávání rýže, světla, naháněč, vybírači peněz na ghátu, žebráci bez nohou a bez rukou. Sněť; placky, čaj, filmování, světla, řeka, lodička na řece, milování, teplo, vlhko, opice, banán, rikšáci, cyklorikša, jedeme tři v cyklorikše a zpíváme...
První den v Indii. Skupina přijela. Bylo to super. Hráli na tamburínu a zpívali. Měla jsem debatu s Vipinem o Osho. Tvrdil, že Osho je o sexu a jedině. Oponovala jsem mu. Potom přijeli naši a zpívali. Bylo to super radostné setkání. Pak jsme jeli autobusem a zase zpívali. Venku byl docela provoz. Ztratila jsem prstýnek. Dorazili jsme na nádraží, znovu plno rikšáků a zmatku. Je okolo druhé v noci. Byla jsem už dost unavená. Usídlili jsme se uprostřed nádražní haly, na zemi, veliká hromada báglů. Vysvětluji skupině, kde jsou záchody, jdeme se s ženami převléct do ženské čekárny. Mezitím vyklízejí a vytírají halu, chtějí naše útočiště vyhodit, ale Igorek nás nedá a ani se nehne z místa. Chaos, zmatek, únava skupiny, vysvětlování základních principů a pravidel.
Haridwar
Arati, Gulhan, rýže, babky Ram-Ram, vydávání rýže, světla, naháněč, vybírači peněz na ghátu, žebráci bez nohou a bez rukou. Sněť; placky, čaj, filmování, světla, řeka, lodička na řece, milování, teplo, vlhko, opice, banán, rikšáci, cyklorikša, jedeme tři v cyklorikše a zpíváme.
Slavnost Arati, Ganga
Světlo. Tekoucí řeka. Tisíce lidí, sedáme v červených róbách na poslední místčko naproti ghátu. Spousta světel, pachů, vůní, hemžení, lidí a vody. Sedíme a čekáme. Vyvolávači vyvolávají slávu Ganze a lidé odpovídají a volají Haré Gangé. Lodičky plují po řece, světýlka, květinky, které plují po hladině a v peřejích zhasínají. Ohně v rukou nábožných mužů a posvátná gesta. Soumrak.
Gulhan – ashram – setkání s hostitelem. Zvláštní člověk, obchodník. Na první setkání mi ašrám připadá hrozný, daleko od Har-ki-pairi, špinavý, odlehlý, nikdo tu neumí anglicky. Od té doby, co přijela skupina je to náš domov.
Chrám v ašrámu
Líbí se mi meditovat na místě, kde se medituje už 200 let. Óm a posvátné obrazy na mne zblízka a v meditaci působí jinak, opravdu s vyšší energií a záměrem posouvat člověka vzhůru. Nyní již do chrámu vstupuji se samozřejmostí, dříve s úklonou a pocitem posvátna. Je zde fotografie babičky a dědečka, je silně cítit rodová tradice. Babky v oranžových hábitech jsou zajímavé.
Džungle, Chile, příroda
Konečně vypadneme z rušného města! Pár kilometrů za řekou a ticho! Ráno zmatek a shánění rikšáků. Rikšák prorazí závoru a strhne ji s sebou. Asi mu nebrzdí brzdy a tak se intuitivně ohne, ale závora do parku je nízko a už mu sebere střechu! Čekáme, popíjíme čaj, rikšák opravuje střechu a kolo. Jedeme dál, konečně v Chile a krásné GMVN, pěkně upravená zahrada, první v Indii, skoro jako naše ambasáda v Praze! Hned za řekou je veliká vodní elektrárna, docela hyzdí krajinu. Ukazují nám, kde skonal slon a shodil plot. Ráno jdeme na procházku do džungle. Krásná řeka a ranní opar. Nádherný jelen s velkým parožím přeběhne. Je to úžasné pozorovat jak brodí řeku, plave v ranním oparu. Srdcervoucí zážitek, asi nejkrásnější dojem z Indie. Nad obzorem se v mlze zdvihají kopečky, lesy a džungle.
Gangotri
Kameny. Jdeme ráno na procházku. Na kameny! Nádherná cesta lesem, obrovské borovice. Dole ve srázu teče Ganga. Jehličí na zemi, otevírá se nám nádherný pohled na bílý Shivling. Sedíme a díváme se. Dole sto metrů řeka, nahoře bledě modrá obloha a bílá hora. Dojdeme na Kameny, meditujeme – objímáme borovice, obrovské stromy. Příjemná ranní procházka. Slunce nás zahřívá na pár hodin denně, jinak všudepřítomný chlad, mráz, tma a nemožnost se ohřát. Gangotri je zvláštní místo, značně svérázovité. Zasazené do úzkého údolí, skryté mezi kopce s ostře zaříznutou řekou. Chladné, mrazivé, vysokohorské.
Podařilo se mi splnit sen a zprostředkovat Gangu a Indii druhým otevřeným lidem.
Život plyne jako Ganga, jako řeka, jako voda. Člověk musí žít jako řeka, voda, plynout, nenarážet, s obrovskou energií plynout desetitisíce kilometrů. Kdo je ztuhlý jako kámen, nemůže plynout, naráží a stojí na místě. Tolikrát se vše v životě mění a plyne, mění a plyne, a člověk musí reagovat jako řeka – plynout, přes obrovský kámen. Zároveň nabízí osvěžení, životodárnou energii, čistotu a očistu v chladivé vodě, úrodu a záplavu. Řeka je svá a plyne a zároveň přináší život, občerstvení a obnovu. To je řeka a to je život. Dva stejné úkazy.





Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=494