Dojmy z Indie (Ma Deva Tantra)

Datum 29.3.2008 0:00:00 | Rubrika: Cesta do Indie

Setkání se životem a smrtí. Uvědomění si, že tyhle dvě věci jsou stále spolu, kde je život je i smrt, kde je smrt, je i život. Nelze to od sebe oddělit, nelze proti tomu bojovat, nic dělat. Musíme se to naučit brát, jak to je. V džungli je krása i krutost. Během jedné minuty můžu zažít krásu, nádherné pocity, ale také mohu být zraněná, mohu čelit napadení, smrti...
Přijímání života
V Indii jsem poznala, jak je důležité pro člověka otevřít své srdce, své tělo a mysl. Jak je důležité otevřít se životu, přijímat život se vším, co nám nabízí.
Když jsme se ocitli uprostřed davu chudáků na nádraží, kteří se na nás sesypali a drželi se nás jako klíšťata, neopustili nás ani na krok a stále nám nabízeli, že nám odnesou batohy, nebylo možné tyhle lidi od sebe odehnat. Nebylo možné tuhle situaci změnit. Indové jsou velice vytrvalí. Nezbývalo, než to brát, tak jak to je, ale to neznamená podlehnout jejich tlaku, jen to vzít jak to je, že se s tím nedá nic dělat, že my nezměníme jejich chování. Že můžeme pouze jejich tlaku odolávat a stát si pevně za svým záměrem. Jedině takhle se dá tahle situace zvládnout.
A tahle situace se opakovala v různých podobách několikrát a vlastně se vine jako nit, jako had, jako Ganga životem. Životem, který je stále nějaký, stále má nějakou podobu, staví nás před různé situace. Stále plyne, mění se. Je jen na nás, jestli s ním bojujeme nebo jej přijímáme. Jestli jej žijeme nebo jej trpíme. Jestli se otevíráme tomu, co nám nabízí nebo se toho bojíme a snažíme se to změnit. Jak lze přesvědčit Gangu, aby se aspoň na chvíli zastavila?

První dojmy z Indie
Nový svět, žádný řád, prostota, jednoduchost, uvolnění lidé, vědomí lidé, smíření lidé, jiná energie, plynoucí energie, bezpečí, lidskost, neznámý svět, nový svět, volnost, úzkost z chudáků, úleva, pocit, že někde může někdo žít jako boháč a jiný jako chudák – proč to tak je? Proč to nemůže být vyvážené? Nepotřebují tolik materiální věci, statky. Bezpečí z toho, že jsou s námi lidé, kteří vedou skupinu a už to znají, jak to v Indii chodí a umějí reagovat, vědí, jak jednat s Indy. Sama bych se sem nevydala. Nevím, co si počít, odevzdávám se.
Divný zápach, neznámé vůně. Hele, opice! Zvířata volně pobíhají, to mi dělá dobře. Krásné teplo. Těším se, co nás čeká. Těším se na nové, neznámé.
Haridwar
Rikša, život, tempo, klid v ashramu, smrad, smog, Ganga, koupání v Ganze, pouštění se po proudu, sezení na schodech u Gangy, rituál Ištadéva Tantry u Gangy, róby, pozornost lidí, vyzouvání botů, uctívání Gangy, modlitba Ganze, modlitba životu, žebráci, děti.
Slavnost Arati
Sedíme na schodech společně s celou skupinou naproti hlavnímu ghátu. Všude je spousta lidí, ale je mi to jedno kolik. Nějaký chlápek, který vyvolává neznámá indická slova je tak zanícený, ale nevadí mi to, cítím z něj hlubokou víru v to, co říká. Líbí se mi jeho energie, nemůžu z nj spustit oči. Zvony bijí, akt začíná. Všude to smrdí tou vůní, která je…
Ashram, Gulhan
Mně moc příjemný chlápek. Je mi dobře, že je tady s námi. Dělá mi dobře, že nás přijímá, že s náma medituje, že s náma komunikuje a také trošku blbne. Líbí se mi jeho otevřenost, inteligence, jak se chová k ženám, které jsou s ním. Přijímá naši potrhlost, to, že jsme jiní než Indové.
Chrám v ashramu
Klidné „útočiště“ uprostřed hlučné, zběsilé, divoké Indie. Spojení s meditací, s historií meditací. Jiné vnímání meditace než znám od nás. Úcta k chrámu, k obrazům, k prostředí.
Chille, džungle, příroda
Oáza. Setkání se životem a smrtí. Uvědomění si, že tyhle dvě věci jsou stále spolu, kde je život je i smrt, kde je smrt, je i život. Nelze to od sebe oddělit, nelze proti tomu bojovat, nic dělat. Musíme se to naučit brát, jak to je.
V džungli je krása i krutost. Během jedné minuty můžu zažít krásu, nádherné pocity, ale také mohu být zraněná, mohu čelit napadení, smrti. V džungli je třeba s ní plynout, být tichý, pozorný, otevřený, splynout s ní, ona se nám potom otevře. Džungle nám umožnila spatřit jelena plovoucího ve vodě, stopy slona, tygrů, nádherné barevné velké pavouky na pavučinách, plynoucí Gangu, cítit různé vůně, zažít probouzející se džungli, zažít džungli ukládající se k spánku.
Gangotri
Městečko, ke kterému je cesta dlouhá, nebezpečná, nekonečná, stále stoupající vzhůru. Nevíme, co nás na konci té cesty čeká za místo. Co je to to Gangotri? Proč musí člověk tolik věcí, pocitů v sobě zažít a překonat než se dostane do tohodle místa?
Je to zvláštní městečko v horách, ležící podél řeky Gangy. Ticho hor narušuje překotně tekoucí řeka Ganga, která je plná kouzelných kamenů, má nezapomenutelnou modrozelenou barvu. Městečko se skládá z jedné hlavní uličky, která je lemována obchůdky a hotýlky a ashramy. Je tu mnohem klidněji než dole ve městě. Připadá nám, že tu pomalu ubíhá čas, že je ho tu spousta, ale nakonec zjišťujeme, že je stále co dělat, i když se jen tak procházíme nebo sedíme na čaji.





Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=497