Datum 14.4.2003 0:00:00 | Rubrika: Reiki

Byl jsem přítomen na dubnovém víkendu v Meditačním centru Lažánky, kde probíhala takzvaná Transformační škola Reiki.
Její součástí byla tisková konference se zastupci světových medíí a to v souvislosti s novou knihou Reiki-živá transformace.
To, co jsem tam zažil, nejde ani slovy vypovědět.
Za vše hovoří následující recenze, které byly odvážnými redaktory zveřejněny na místě samém a to navzdory ozbrojené ochrance, která většinu dokumentů spálila včetně redaktorů samých.
Zachovaly se pouze tři recenze.
Díky mému osobnímu nasazení (i života) je tady mohu zveřejnit.

Surrealistický svět Samotného Shunyama
Druhý díl absurdního románu právě atakuje pulty českých knihkupectví



(ČTK) V těchto dnech se na pultech objevuje další díl neúspěšného románu postpostmoderního autora, skrývajícího se pod new-age zavánějícím pseudonymem Sw. Anand Shunyam – "Reiki – živá transformace". Autor, vlastním jménem snad Igor Samotný, v ní neuspořádaným, chaotickým jazykem opět zavádí čtenáře do svého fiktivního světa energií, emocí, extáze a jiných pitoreskních konstrukcí.
Již v první kapitole je čtenář zmaten neurčitostí děje. Mátožné zápletky, podpořené nekonkrétními, snad záměrně exaltovanými fotografiemi, dávají na výběr různé interpretace, z nichž však ani jedna nenabízí solidní dramatický vývoj. Autor se zejména upíná na donekonečna opakované pojmy "láska", "sdílení", "meditace" a jiné, jeho hlavní postava, nazývaná prapodivným jménem Reiki, pak vše ještě více zamlžuje.
Jako nevhodně zvolenou strategii považuji již to, že tato figura se v díle zmiňuje, je na ni stále odkazováno, ale vůbec nehovoří!!! (Paskvil přímého dialogu se však bohužel táhne celou knihou.) Ani opakovaným čtením nelze získat dojem, koho zde autor vlastně oslovuje, jaké ambice jeho román má a kterému čtenáři je určen.
Že se tato mystifikační onanie táhne téměř 200 stran, je výsměchem moderní české literatuře. Každému jen trochu artikulovanému čtenáři se podobný výplod choré fantazie může hodit snad jen k podložení křivého stolu.


Bivoj Vladivostok


Hodnocení: 10%




MONSTRUM SE VRACÍ
Nebezpečný sektář znovu rozhodil své sítě. České rodiny v nebezpečí manipulace rafinovaným šílencem. Žádná ochrana není dost před nekalými rejdy tajuplného gurua z jižní Moravy. Nevinná oběť sexuálních orgií v rukou psychiatra.



Z důvěrného zdroje jsme se dozvěděli, že nechvalně proslulý guru českých náboženských fanatiků, demagogů a duševně chorých zplodil další knihu. Je naší povinností informovat čtenáře deníku BLESK, aby za žádných okolností tuto knihu neotevírali. Nebezpečná, zhoubná ideologie, jíž je tato slátanina doslova prošpikována, může napáchat nenapravitelné škody na psychice lidí všech věkových a vzdělanostních skupin.
Autor skrývá své manipulativní záměry pod rouškou lásky, laskavosti a porozumění.
Naši investigativní reportéři však zjistili, že ve skutečnosti mu jde pouze o hromadění již tak rozsáhlého majetku, ukájení perverzních choutek a absolutní moc. V přestrojení za členku jeho sekty pronikla naše reportérka až do semeniště všeho zla, chrámu sekty v moravské obci Lažánky.
Na vlastní oči pak byla svědkem nechutných praktik, které se v onom doupěti provozují doslova od rána do večera. "Sex, sex a zase sex!!!" To bylo jediné, co ze sebe šokovaná žena po návratu vypravila. V současné době je Hildergarda Urputná v péči redakčního psychiatra. (hrc)



Guru chtěl být Vinnetouem
Internetové stránky a nová kniha nechvalně proslulého I.Samotného odhalují nové skutečnosti o pozadí hnutí Reiki.


"Když se dívám na filmy z šedesátých let, tak si vybavuji své
touhy žít v komunách hippies," svěřuje se na svých internetových stránkách jedna z nejkontroverznějších osobností současnosti, mistr Reiki, I.Samotný. Dále prozrazuje, že se postupně chtěl stát také Budhou či Vinnetouem. Nakonec však skončil jako posel svých vlastních tezí.
Reiki je údajně technika práce s energií. Nikoliv stisknutím vypínače, ale pouhým přiložení rukou lze prý působit blahodárně na tělo i duši člověka.
Byť nikdo nic o funkčnosti této metody nezkoumal ani neprokázal, získává si stále více následovníků.
Řada z nich se "nachytá" na charismatickou osobnost Samotného, skutečného mistra působení na lidi. Ten svou popularitu navíc podporuje masivní mediální kampaní. V posledních dnech dokonce vydal knihu, jejíž diskutabilní obsah si přesto získává podporu řady čtenářů.


Naše redakce si nepřeje být vnímána jednostranně, a proto se varuje přímé kritiky názorů v díle obsažených. Vyzýváme však Samotného, který pro své kurzy používá přízvisko Shunyam: Máš-li co říci, řekni to hned!


Miki Poplašný





Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=55