Datum 29.4.2003 0:00:00 | Rubrika: Reiki

Východ slunce je nejstarší symbol vůbec
Tajemství symbolů

Symbol sám bývá často informačně neutrální. Pokud se nejedná o výňatek z nějakého lidského úsilí –Sisyfos valící balvan, pokud se nejedná o výňatek z nějakého známého mýtu nebo legendy nebo historického příběhu, tak symbol bývá informačně neutrální.
I Sisyfos valící balvan by byl symbol spíše neutrální, kdybychom neznali příběh. Kdybychom neznali příběh, tak je to pro nás těžce pracující muž.
Pro přírodní nebo duchovní léčbu je důležité použít symbol, který sám o sobě nemá význam, který ten význam získává teprve používáním.
Slovo symbol nebo sloveso symbolizovat vyjadřuje koncentrované zastoupení mnoha významů.


Symbol je koncentrované zastoupení mnoha významů


Použití symbolů nás spojuje se specifickým obsahem symbolu. Kde se ten specifický obsah vzal? Vysvětlíme si to na příkladu monády.


Obrázek monády



Když se podíváme na monádu, jedná se o prolínající se směs černé a bílé. Je to hezký obrázek.Pověsíme si tento obrázek na stěnu a nic zvláštního se neděje. Je to hezká dekorace.
Teprve naše pozornost něco mění. Když setrváme několik okamžiků, můžeme si říci, to je hezký obrázek. Prostě zaznamenáme, že je harmonický.
Je to podobné tomu, když jdeme ráno do práce, spěcháme a shodou okolností je východ slunce. Podíváme se a řekneme si, že je hezký východ slunce. Nemáme čas se východem slunce zabývat.


Východ slunce je nejstarší symbol vůbec


Přitom existují a existovali národy, které každé ráno prožívali se sluncem exstatické zážitky.
Teprve naše setrvání něco mění. Spatřili jsme symbol monády a setrváme s ním.


Setrvání se symbolem je léčebná seance



Intelektuální význam symbolu


Setrvání se symbolem něco spustí. Většinou naše pozornost těká, ale jestli dokážeme se symbolem skutečně beze zbytku setrvat, tak se něco spustí. Máme-li nastavenu mysl, tak si vybavíme, že se jedná o prolínání ženského a mužského principu. Známe-li čínskou terminologii budeme hovořit o Jingu a Jangu nebo budeme skrze tento obrázek vysvětlovat vznik hmoty, fungování vesmíru, harmonii nebo disharmonii.
Kdo vysvětluje? Monáda nemůže, vysvětluje člověk použitím monády.
Symbol, když mu věnujeme pozornost, spouští naše uvažování a přemýšlení o světě, o mužském a ženském principu. Jak se principy prolínají, že v každé ženě je kus muže a v každém muži je kus ženy. V životě je zárodek smrti a ve smrti je zárodek života, extrémní den se snadno překulí do noci a mnoho dalšího.
Symbol startuje naše přemýšlení, spustí se kreativní procesy, vzpomeneme si, co kdo o známém symbolu řekl, co kdo řekl o životě, jsme schopni napsat celou knihu a popsat celý vesmír.
Použitím symbolu se intelektuálně rozvíjíme a přicházíme na nové informace. Máme o čem sdílet. Monáda je motorem tohoto kreativního procesu. Ale ten proces se děje nám. Bez nás by neměl smysl. Obrázek na stěně nic takového neumí. Jenom nás pobídne k tomu, abychom něco dělali. Symbol nás povzbudí, motivuje.


Symbol je kopanec do řiti



Mystický význam symbolu


Symbol může být použit k našemu přemýšlení a v konečném důsledku, budeme-li pracovat se symbolem intelektuálně, můžeme se stát vysokoškolskými akademiky, můžeme vytvořit novou teorii nebo vědeckou práci.
Symbol používáním rozvine naše přemýšlení. Kolik prací už bylo napsáno o známých mýtech, legendách. O řecké Deméter, o arše úmluvy, o ukřižování Ježíše Krista, o Auroře, o prvním kroku na Měsíci.
Jestliže však symbol bude použit prožitkově, nikoliv intelektuálně, k našemu duchovnímu i tělesnému rozvoji, jestliže budeme spolu se symbolem účastni zasvěcovacích procesů, prožitkových technik a meditací, objevuje se úplně jiný smysl.
Symbol je nositelem naší transformace.


Symbol je naše transformace


Symbol je nositelem naši transformace. Spouští psychoemocionální efekty, zvyšuje vědomí, osvobozuje člověka, vede ho na cestě. Například monáda může být motorem naší transformace. Monáda by mohla zastupovat boha a vést nás k osvícení.
Ovšem nikoliv tehdy, když bude viset na stěně jako obrázek, ale tehdy, když bude mistrem použita pro zasvěcení, meditaci a přírodní léčbu. Jedině tehdy, bude-li použita člověkem.
A jedině tehdy bude-li vybrána mistrem.


Symbol nás směřuje k osvícení, pokud je používán člověkem a vybrán mistrem







Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=59