Datum 18.2.2013 0:00:00 | Rubrika: 

Tajemné, zkrášlující a omlazující cvičení pro ženy - z indické starodávné tradice.
Pro nás je dovezla z Indie MUDr. Monika Sičová, která se jej v Indii naučila.

..... .......Přečtěte si práce napsané na konec školy MOHENDŽODÁRO, tantrajógy pro ženy...některé příběhy jsou hodně osobní, jiné se zase snaží zachytit teorii Mohendžodáro .....některé zveřejněné pod pseudonymem, jiné přímo pod autorm.....budeme je publikovat postupně, jedenkrát za čtrnáct dní jako seriál... .......

Mohendžodáro - tajemné, zkrášlující a omlazující cvičení pro ženy

| Miloslava Betková
Mohendžodáro - symbol indického města kolem řeky Indu (nyní Pakistán), kde vládl matriarchát. Město samo bylo mnohokrát zničeno záplavami a pak znovu povstalo do své krásy. Co nemělo smysl, voda odplavila, co smysl mělo, lidé postavili znovu.

To pro mne vyjadřuje i symboliku života ženy. Vždyť žena může být zraněna, zneuctěna, nemocná a zoufalá, ale vždycky ráno musí vstát a obstarat své děti a blízké a žít svůj život.

I jednotlivé asány Mohendžodára doprovázejí ženu celým jejím životem. - od holčičky - mladou ženu - matku - po stárnutí a smrt.



Při cvičení jednotlivých asán a meditací nad vyjádřením jejich problémových situací mne napadá, že člověk ve svém vývoji často prochází stejnými archetypálními zkušenostmi. Je náročné si to uvědomit, ale v okamžiku kdy poznám svoje chyby či omezení a dokážu je pojmenovat, dokážu s nimi i něco udělat. Můžu se stát lepší, vnímavější a zdravější. Rostu svými zážitky a zkušenostmi, které jsou nepřenosné, a sílím prožitím i velmi těžkých okamžiků. V životě se střídají chvíle těžké a lehké, a vždycky záleží na tom, jak se k výzvám dokážu postavit. Určitě se mi to podaří lépe, když jsem si vědoma svojí síly a jemnosti. Tu si představuji tak, jako když jsem si malovala tarotové karty. Na kartu síly jsem namalovala ženu, která kráčí v silném dešti s dítětem na ruce a v druhé ruce svírá hada za hlavu aby jim nemohl ublížit.

Mohendžodáro - skupina žen se vzájemně podporuje. Dokáží se pochopit, vzchopit, změnit vše, co potřebují. Stejně jako po záplavách v Mohendžodáru necháme odplavit co již nepotřebujeme, co pro nás není dobré. A to co pro nás dobré je, si ponecháme. Zde nejsme soupeřky, ale sestry dokážící se vzájemně léčit.

Žena procvičující v meditativním stavu asány pracuje na důvěře ve své ženství, sebedůvěře, rozvíjí intuici a celkově se ozdravuje. Každá pozice vyjadřuje jeden ženský aspekt, není to jen "cvičení", ale koncentrovaný život. V těchto archetypálních situacích člověk může najít řešení i pro obtížné životní situace. Mohendžodáro spojuje ženy v jejich ženství, které podporuje a uzdravuje. Vždyť kolik je na světě žen, tolik různých pohledů a životů, které dávají pestrost bytí.

Mohendžodáro a ženská sexualita.
Ženská sexualita určitě souvisí se zdravím, krásou a vnitřním rozpoložením ženy. Je obtížné být ženou v současném patriarchálním světě. Životní energie ženy je přijímající a nyní je hodně žen již tak naplněno mužskou energií soutěživosti a bojovnosti , že jsou mužštější než leckterý muž.Žena potřebuje energii aby nabrala sílu a stala se opět ženou.

Sexuální energie je síla, díky které žijeme a kultivace sexuální energie nám umožní tuto sílu používat ve všech aspektech života. Při procvičování a prožívání asán s ní pracujeme neustále. Než se ale přistoupí k provádění asán, je nutné se dobře naučit dynamiku pánevního dna - což aktivuje sexuální sílu.

Žena plynoucí s Mohendžodárem se probouzí a uzdravuje. Mnohem lépe rozumí sobě i ostatním lidem. Při rostoucím porozumění utichají konflikty nejen kolem, ale i uvnitř ženy.

Žena dokáže umocnit svoji ženskou sílu, žít vědomě svůj život, vzájemnou péčí se léčit.

Jak se mění energie ženy po praktikování Mohendžodára, mění se i její život a okolnosti v něm. Vědomé ženy přitahují vědomé muže.

Z vlastní zkušenosti musím říct, že nyní v 50 letech prožívám nejkrásnější milostný vztah svého života.

S láskou Miloslava Betková

Přebírání článků bez svolení provozovatele těchto stránek je zakázáno. Pro možnost publikování tohoto článku na vašem serveru nás prosím kontaktujte do kanceláře emailem na info@sugama.cz

www.mohendzodaro.cz

Oficiální website tantra jógy pro ženy, MOHENDŽODÁRO, přímo u zakladatelky MUDr. Moniky Sičové. Kompletní nabídka kursů. Vše o tantra józe pro ženy http://www.mohendzodaro.cz/




Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=691