Reiki

Datum 13.1.2004 0:00:00 | Rubrika: Reiki

V Reiki je velkou výhodou to, že člověk je dokonale svobodný. V Reiki není žádná teologie, kterou musíte znát, ani složité postupy a techniky. Není v ní možné udělat žádnou závažnou chybu s nedozírnými následky, nedělá se diagnóza a ani se neléčí . Nemusíte v nikoho a v nic věřit, k ničemu se modlit, přesto to bude dokonale fungovat.

Reiki.
Všichni lidé, kteří se trochu zajímají o zdraví nebo o duchovní rozvoj, toto slovo už určitě slyšeli. Za tu poměrně dlouhou dobu co s Reiki pracuji, jsem se setkal s velmi mnoha pohledy a postoji k ní.
Pro „nezasvěcené materialisty“ je to většinou podvod, šarlatánství, duchovní multi-level marketing, nebo jen další pokus oblbnout pár důvěřivců a naivků. „Prý univerzální energie se svou vlastní inteligencí, přednostně řešící příčiny nemoci, a kterou může mít každý, kdo si zaplatí kurz. Navíc je jí nekonečně mnoho a nikdy se nevyčerpá. No uznejte sami, tomu přece člověk s takovým vzděláním, jako já, nemůže věřit!“
„Nezasvěcení duchovně hledající“ mají někteří na toto téma mnohem zasvěcenější pohled. Většinou je štve, že to reikisti mají tak snadné. Po jednom víkendu najednou disponují úžasně mocnou energií, která s jejich životy dokáže opravdové zázraky. „Zatímco já už chodím sedm let třikrát týdně na meditace (jógu, tajči, kalanetiku…) a furt jsem takový starý morous a s mým životem se nic pořádného neděje“. Nebo:“To přece nemůže fungovat, něco tak jednoduchého a účinného. To si určitě jen namlouvají, že jsou šťastní. To by nás přece náš guru pře tím nevaroval, kdyby to bylo dost duchovní“. No a samozřejmě pro valnou většinu rádoby křesťanů jde o dílo ďábla. Ostatně jako vše nové nebo co nepochází od nich, z té jejich jediné a správné církve.
I v samotné obci reikistů je to velmi pestré. Existuje mnoho nových stylů Reiki, mnoho nových symbolů pro práci s energií Reiki, mnoho názorů: “Jen ten náš způsob je správný (tradiční, duchovní,…)
Naše se ego nás mnohdy snaží přesvědčovat, že jedině Já mám pravdu, že jedině Já vím, jak se to má dělat, že jedině Já konečně ten starý, moc jednoduchý a nudný systém můžu obohatit, nebo že jedině Já …….
Na svou vlastní kůži jsem zjistil, že být naladěn na kterýkoliv z Reiki stupňů, neznamená mít patent na rozum, nebo být něco víc než ti bez Reiki.
Jako asi každý normální člověk, i já jsem na své cestě poznání v Reiki dělal a občas dělám chyby. Je důležité se z nich poučit a pochopit, proč jsme chybovali. To podle mne vede k hlubšímu poznání a osobnímu rozvoji. K síle žít život odvážně, svobodně, prožívat ho naplno a bez kompromisů ze strachu. A potlačování sebe sama. Vede k vaší Živé cestě nejen v Reiki, ale i v životě.
V Reiki je velkou výhodou to, že člověk je dokonale svobodný. V Reiki není žádná teologie, kterou musíte znát, ani složité postupy a techniky. Není v ní možné udělat žádnou závažnou chybu s nedozírnými následky, nedělá se diagnóza a ani se neléčí. Nemusíte v nikoho a v nic věřit, k ničemu se modlit, přesto to bude dokonale fungovat.
Reiki je dokonalá právě svou jednoduchostí. Cítím-li někde potřebu harmonizace, nebo ještě lépe, chci-li obohatit a zkvalitnit svůj život - stačí jen přiložit ruce a ono se to děje.
Mnohdy se s úžasem pozastavuji nad tím, co mi pravidelná práce na sobě právě pomocí Reiki dala. Když se ohlédnu zpět, někam do roku 1993, kdy jsem poprvé prošel prvním stupněm, jasně cítím její jemné, ale o to hlubší působení. Cítím, jak mne Reiki vedla k tomu nejlepšímu možnému řešení všech situací v mém životě, někdy přes můj aktivní a sveřepý odpor a neochotu pochopit. Vždycky přistrčila vhodnou knihu, situaci, člověka, nebo taky kopanec od života.
Velkým přelomem byl „zbytečný seminář“ Reiki Živá cesta prvního stupně v Brně, kam jsem jel jen doprovodit své kamarády, kteří tehdy s Reiki začínali. Setkání s prožitkovým způsobem výuky, s dynamickými meditacemi, s vedením k péči o sebe a k dlouhodobosti a pravidelnosti v Reiki mě zaujalo. Tak mě to pohltilo, že následoval celý systém základních stupňů, dvě roční školy Reiki, několik let práce asistenta na těchto školách a nakonec i dvouletý kurz Reiki Mistr-učitel.
I po těch letech praxe s Reiki se stále rád vracím k základům a vychutnávám si tu jednoduchost, krásu a hloubku Reiki..
Reiki mě obohatila ve všech oblastech mého života a proto teď s láskou a přitom stále s úžasem a pokorou předávám tuto nádhernou energii všem opravdovým zájemcům při zasvěcení.
Stejně jako první polibek, krásné milování, východ slunce, chuť pomeranče, ani pocity Reiki Mistra při zasvěcování nelze slovy vyjádřit. Slova jako láska, radost, úcta, pokora, štěstí, popisují jen část z té směsice pocitů, které zná ten, kdo někdy někoho do Reiki zasvěcoval.
Jedno je ale jisté, je to jeden z nejkrásnějších zážitků, které jsem v životě prožil.


Sw. Bodhi Ankur





Tento článek pochází ze serveru Sugama.cz
http://www.sugama2.cz/s

URL tohoto článku je:
http://www.sugama2.cz/s/article.php?storyid=95