Uživatel:

Heslo:


Poslat heslo

Registrace!
Rubriky
  • ... (23.9.2013)
  • ... (2.9.2013)
  • ... (19.8.2013)
  • ... (22.7.2013)
  • ... (8.7.2013)
  • ... (24.6.2013)
  • ... (10.6.2013)
  • ... (27.5.2013)
  • ... (13.5.2013)
  • ... (29.4.2013)
  • ... (15.4.2013)
  • ... (1.4.2013)
  • ... (18.3.2013)
  • ... (4.3.2013)
  • ... (18.2.2013)
  • ... (4.2.2013)
  • ... (21.1.2013)
  • ... (7.1.2013)
  • ... (24.12.2012)
  • ... (10.12.2012)
  • ... (10.12.2012)
  • ... (26.11.2012)
  • ... (26.11.2012)
  • ... (13.11.2012)
  • ... (12.11.2012)
  • ... (6.11.2012)
  • ... (5.11.2012)
  • ... (30.10.2012)
  • ... (29.10.2012)
  • ... (29.10.2012)
 : 
Zasláno od Pranama dne 19.8.2013 0:00:00 (2430 otevření)

Ve skriptech Školy umění Tatra jógy jsem se dočetla, že asánu odevzdání můžeme používat v bezvýchodných životních situacích, kdy je potřeba se odevzdat osudu bez tázání, bez ptaní. Dozvěděla jsem se také, že odevzdání podporuje kreativitu.



..... .......Přečtěte si práce napsané na konec školy MOHENDŽODÁRO, tantrajógy pro ženy...některé příběhy jsou hodně osobní, jiné se zase snaží zachytit teorii Mohendžodáro .....některé zveřejněné pod pseudonymem, jiné přímo pod autorm.....budeme je publikovat postupně, jedenkrát za čtrnáct dní jako seriál... .......

Mohendžodáro - škola umění tantra jógy

Šestá asána - odevzdání

Mgr. Bára Polívková

Často se mi stává, že když čtu moudrá slova, vnímám je pouze očima. Mám pocit, že jim rozumím a souhlasím s nimi, avšak neprožiji si je naplno. Ve skutečnosti je chápu pouze povrchně, nezasáhnou můj vnitřní svět. Díky propojení cvičení Mohendžodára s Oshovým výcvikem se mi podařilo alespoň pár moudrých myšlenek skutečně pochopit, prožít a aplikovat je do běžného života. Dá se říci, že jsem našla cestu, která vede ke "štěstí". Nemluvím však o té podobě štěstí, kterou zachycují romány červené knihovny. Mluvím o tom štěstí, které je založeno na pochopení a prožití mé osobní svobody. K tomu, abych alespoň zčásti tuto svobodu mohla prožít, mi hodně pomohla šestá asána; asána odevzdání.

Fyzicé provedení asány: Klečím, ruce mám spojeny před hlavou, čelem se dotýkám země. S nádechem zatáhnu pánevní dno a stisknu spojené ruce. S výdechem pánevní dno uvolňuji, ruce přesunuji do týla.
Aspekty spojené s touto asánou: Žena hospodyně a žena bordelářka

Psychické procesy, které mě dovedly k tomu, zabývat se touto asánou:
Před setkáním v druhém ročníku školy Mohendžodáro, na kterém jsme se měli zabývat šestou asánou, se u mě objevily dva zdravotní problémy. Měla jsem polyp v děloze a díky tomu u mě došlo k časnému potratu. Podotýkám, že o dítě se s manželem snažíme už druhý rok. Před odjezdem na Mohendžodáro jsem o potratu nevěděla, ale cítila jsem velkou duševní nepohodu. Díky polypu jsem takřka stále krvácela.

V průběhu setkání jsem u sebe pozorovala velkou emoční citlivost, až labilitu. Měla jsem tendence upadat do velké sebelítosti a podléhat strachům o svůj zdravotní stav.
Když jsme se učily cvičit šestou asánu, rozuměla jsem její důležitosti, ale uvnitř mě zatím ještě nezasáhla.

Po návratu z Mohendžodára jsem hned odjela na část Oshova výcviku, která byla zaměřena na pochopení a posílení druhé čakry. Upadla jsem tam do velkého emočního zmatku. Dodnes jsem vděčná za zásah lektorky, která mi v době největší krize zabránila utápět se v "mé životní tragédii". Tento její výrok nastartoval můj ozdravný proces. Po příjezdu domů a po návštěvě gynekologa jsem byla krátkou dobu v podezření, že mám mimoděložní těhotenství. Následně se vyjasnilo, že mám polyp a že jsem prožila časný potrat. V tu dobu jsem často cvičila právě asánu odevzdání, která mi velmi pomáhala. Protože bylo léto a já bydlím uprostřed krásné přírody, chodila jsem po příjezdu domů cvičit asánu odevzdání ven. Stále jsem přitom prožívala velmi silné emoce, které jsem prostě jen pouštěla do země, aniž bych se snažila o cokoliv jiného. Jsem přesvědčena, že obyvatelé žijící v okolí lesů, v nichž jsem cvičila, se dodnes domnívají, že tam buď straší, nebo zde přežívá nějaký pacient z psychiatrické léčebny.


Poté, co jsem vypustila většinu těch silných emocí, jsem pak trávila dlouhou dobu v asáně odevzdání bez hnutí. Ta poloha mi byla velmi příjemná. V běžném životě, kde jsem často v roli hybatele a bojovníka, pocit odevzdání často nezažívám. Ani v té době jsem ještě zcela nechápala, co přesně pojem "odevzdání" znamená. Jen mi bylo v té poloze dobře. Díky asáně jsem dokázala rozpouštět smutek z dosud nenaplněného mateřství a také obavy z operace, která mě čekla.

Po překonání aktuálních zdravotních problémů a po operaci jsem cvičila asánu odevzdání už méně a zaměřila jsem se na zažití ostatních asán. Ale proces, který vedl k pochopení asány odevzdání, už probíhal a probíhá v podstatě dodnes.
Klíčová slova, pojmy a příběhy k pochopení pojmu "odevzdání"

• Karta s názvem "Splývání s proudem"
Vzhledem k tomu, že jsem v běžném životě velice výkonná a snažím se mít vše plně pod kontrolou, uvědomila jsem si, jak je pro mě těžké, odevzdávat situace, se kterými si nevím rady. Vždyť se vším si přece dokážu poradit! Proč bych to měla odevzdávat? Copak jsem "mouchy snězte si mě" a slaboch, který jen čeká, jak situace dopadne, aniž by něco udělal? To bylo něco, čemu jsem pořád nedokázala porozumět…Proč nebojovat a proč přijímat, že jde jediné, co mohu udělat, je odevzdat? Na to jsem našla odpověď prostřednictví karty z Osho zen tarotu. Název karty byl "Splývání s proudem".

Když říkám "staň se vodou", mám na mysli staň se proudem; neuvízni na jednom místě. Pohybuj se a pohybuj se jako voda.

Lao-c´říká: cesta Tao je cesta vody. Pohybuje se jako voda. A jak se pohybuje voda? Řeka? Na jejím pohybu je několik krásných věcí. Jednou z nich je, že vždy směřuje do hloubky, vždy vyhledává tu nejspodnější zem. Je nenáročná; netouží po tom být první, chce být poslední.

Pamatuj, co řekl Ježíš: "Ti, co jsou zde poslední, budou v mém božím království první."
Mluví o cestě Tao, cestě vody - není to jen zmínka nebo náhodná souvislost, skutečně o ní mluví. Buď poslední, buď nenáročný. Ctižádost je cesta do kopce. Voda teče dolů, vyhledává tu nejnižší úroveň, chce být bezejmenná. Nechce si dokazovat svou jedinečnost, výjimečnost, výlučnost. Nemá žádné ego.

Osho Take it Easy, Volume 1, Kapitola 14
V komentáři ke kartě je také napsáno, že jde o to ovládnout umění být pasivní a přijímající, ANIŽ BYCH BYLA OTUPĚLÁ A OSPALÁ. Pokud splývám s proudem, nenapadne mě říct, že něco "nemám ráda", nebo, že bych radši "šla jinudy.." Důležitá pro mne také byla informace, v každém okamžiku svého života se mohu rozhodnout, zda vstoupím do vod života a nechám se unášet, nebo se budu pokoušet plavat proti proudu. Mám nechat pocitu uvolnění a důvěry zesílit; všechno se děje tak, jak má.

Uvědomila jsem si, jak velmi mě unavovalo být v životě pořád ta, která vše zvládne, zařídí, umí, vyřeší. A taky jsem si uvědomila, proč jsem vlastně hrála tuhle roli. Každý člověk chce být milován a přijímán společností. Už moji rodiče do mě vsadili tuhle potřebu "zachraňovat" jejich manželství a dobré vztahy v rodině. Pak to šlo dál, takže zachraňuji všechny, kteří se jen trochu nechají. Místo, abych relaxovala, zachraňuji. Místo, abych si užívala, žiji v neustálém napětí, co všechno dnes ještě musím zvládnout a co jsem nestihla.

• Meditace Nada Brahma
S touto Oshovou technikou jsem ze začátku bojovala. Vůbec jsem se v ní nedokázala uvolnit a obzvlášť ve fázi "přijímání" mě velmi bolela záda. Pochopila jsem, že budu muset přijmout hlavně to, že neumím přijímat. A že si vůbec budu muset hodně věcí odpustit. Cítila jsem se sama před sebou hodně nedokonalá a tento pocit nedokonalosti u mne často blokoval proces přijímání. "Vždyť já si nezasloužím, abych byla šťastná, bohatá, úspěšná…Nezasloužím si "dostávat".

Prostřednictvím této meditace jsem se pomalu učila, že si přijímání vesmírné energie nejen zasloužím, ale že si dokážu plně prožít napojení na tuto energii. Provádění Nada Brahmy mi navíc přinášelo úlevný klid a spočinutí v sobě.

• Cvičení šesté asány
Při cvičení v nádechové pozici jsem po vyplavení emocí začala prociťovat stavy pokory, které ke mně pak přicházely. Měla jsem pocit, že se vsakuji do Země. Uvědomila jsem si, že Země je Matka, která mě nikdy neopustí a nezklame. Má pro mne pochopení, důvěřuje mi a dává mi potřebnou sílu a oporu. Já pak mohu setřást závislosti na lidech, kteří žijí v mém okolí, a postavit se na vlastní nohy. Vždyť pod nohama mám právě Matku Zemi. Zajímavé pro mne bylo zjištění, že jsem celý život vyhledávala ve svém životě nějakou osobu, která by byla "jen moje", ať už to byly kamarádky, nebo potom partneři. Ta potřeba vlastnictví byla spojena s pocitem osamělosti. A jak hezky píše Osho v komentáři k další kartě s názvem SEN.:

"Sami přicházíme na tento svět, sami odcházíme.Veškerá společnost je iluze. Samotná myšlenka naší společnosti vychází z toho, že jsme sami a samota nás bolí. Chceme svou samotu utopit ve vztazích..."
Osho Take it Easy, Volume 2, Kapitola 1




Závěr:
Změny, které mi cvičení a meditace přinesly do života:
Začala jsem chápat důležitost a význam aspektů šesté asány (hospodyně x bordelářka). Do této doby nikdy necítila potřebu "starat se o teplo domácího krbu", vařit a hledat nové trendy, jak zvelebit náš dům. Odůvodňovala jsem to svým velkým pracovním vytížením a nedostatkem času. Díky cvičení jsem začala vnímat, že pokora a eliminování ctižádosti mi může uvnitř vytvořit prostor k prožívání aspektu hospodyně se všemi významy, které k tomuto aspektu náležejí.

Začala jsem si vážit svého volného času. Vzhledem k tomu, že jsem donedávna měla tři zaměstnání a do toho jsme přestavovali dům, byla jsem velmi pracovně vytížená. Jsem relativně zdravý člověk, ale když té únavy bylo už příliš, dostávala jsem různé nemoci, které se mi celý život vyhýbaly. Prostřednictvím hledání pokory v sobě, díky zastavení se a odevzdávání všeho, co jsem ve svém životě nedokázala vyřešit, vyplynulo jednoduché rozhodnutí. Dala jsem výpověď v jedné i druhé práci a začala jsem se věnovat naplno té třetí, mé vlastí lektorské činnosti a rozvoje našeho vlastního obchodu. Každý den si pak mohu řídit podle mého vlastního rozhodnutí. Ráno věnuji alespoň hodinu, či dvě čas sobě - cvičení, meditaci, pobytu v přírodě.

Změnila jsem postoj k partnerovi a k prožívání partnerského vztahu. Ač se s partnerem máme velmi rádi, náš partnerský vztah byl od svého počátku velmi problematický. Vzhledem k okolnostem toho vztahu a vzhledem ke své závislosti na partnerovi jsem se opět ocitla v roli záchranáře a matky - ochranitelky. Na druhou stranu však umím být velmi kritická a nepříjemná, když muž nepostupuje a nerozvíjí sám sebe podle mých představ. Tuto svoji chybu a určitý manipulativní nátlak, který vyvíjím, jsem si dlouho neuvědomovala. Vždycky jsem za problémy ve vztahu dávala vinu především jemu. Díky Oshově výcviku, který změny mého postoje nastartoval, a díky Mohnedžodáru, které mi prostřednictvím cvičení dalo prostor tyto změny pochopit a uchopit, pomalu vztah k partnerovi měním. Učím se dávat mu větší důvěru, svobodu a hlavně dopřávat sama sobě prostor, kdy se zabývám pouze sama sebou, aniž bych řešila jeho. Ze své role matky ochranitelky a zachranářky se pomalu dostávám k roli ženy a partnerky.

Měním svůj postoj sama k sobě. Nejde jen o změnu vztahu ke svému tělu a vnímání samy sebe jako krásné ženy. To souvisí hlavně s cvičením první asány. Ale učím se relaxovat ve chvílích, kdy mě moje hyperaktivita žene od prožitku k výkonu. Kdy mé myšlenky utíkají ke všemu, co bych měla stihnout a k činnosti, která mě láká. Tohle je nejtěžší část, kterou jsem ještě nezvládla. Ale cítím, že už se mám natolik ráda, abych si dala čas a trpělivost, která je k této změně zapotřebí. Symbolem této změny je můj už zmiňovaný postoj k mateřství. Toužím po dítěti, ale vlastně si ani neuvědomuji, co to je, to mateřství. Nenašla jsem si pravý význam toho, po čem vlastně toužím. Všichni mí vrstevníci mají dítě, tak já bych ho měla mít také…A musím ho mít hned, co nejdřív. Když to pak nevyjde, jsem nešťastná, trápím sebe i partnera. V tomto koloběhu jsem se ocitla a hledám cestu, jak se z něho dostanu ven. Dosud před každou menstruací napjatě počítám dny a doufám v to, že nepřijde. Uvědomuji si, že tento stav mé otěhotnění blokuje a držím si pěsti, abych z toho kruhu dokázala vystoupit. Věřím tomu, že cvičení a meditace mi mohou pomoci.

Tímto chci poděkovat všem lektorům Mohnedžodára, za to, že tento systém, který může pomoci každé ženě, předávají dál.

SEZNAM POUŽITÉ LITERATURY:
Ma Deva Pranama; Sami Nand Shunyam: Škola umění Tatra Jógy, stupeň II, vydáno vlastním nákladem, Lažánky 2011
Ma Deva Pranama; Sami Nand Shunyam: Metodická skripta Tatra jógy pro ženy, vydáno vlastním nákladem, Lažánky 2011
Osho: Od smrti k nesmrtelnosti, Pragma 1996
Osho: Osho Zen Tarot, Synergie, 2002/10


Přebírání článků bez svolení provozovatele těchto stránek je zakázáno. Pro možnost publikování tohoto článku na vašem serveru nás prosím kontaktujte do kanceláře emailem na info@sugama.cz

www.mohendzodaro.cz

Oficiální website tantra jógy pro ženy, MOHENDŽODÁRO, přímo u zakladatelky MUDr. Moniky Sičové. Kompletní nabídka kursů. Vše o tantra józe pro ženy http://www.mohendzodaro.cz/

Verze pro tisk Poslat tento článek přátelům
Komentář je vlastnictvím jeho autora. Neodpovídáme za jeho obsah.
   
Pro plánování kurzů a akcí, evidenci účastníků a rozesílání pozvánek používáme Seminar-CRM

Osho, reiki, tantra

webdesign-brno.cz